Ostrava má novou ultra-moderní budovu Ekonomické fakulty

Ostravská Technická univerzita slavnostně otevřela novou budovu Ekonomické fakulty s moderními nízkoenergetickými technologiemi. Budova využívá solární panely a dešťovou vodu, klade důraz na energetické úspory. Nabízí prosvětlené atrium a otevřené prostory pro studenty.


V areálu Ostravské Technické univerzity (VŠB-TUO) byla slavnostně otevřena nová budova Ekonomické fakulty, která je vybavena nejmodernějšími nízkoenergetickými technologiemi. Podle projektanta Martina Cieslara, se na většině střech nacházejí solární panely a pro zálivku areálu je využívána dešťová voda. Kromě toho se zde klade důraz na úsporné osvětlení, vytápění a další formy energetických úspor.

„Materiály, které jsme při stavbě použili, nejsou náročné na energetické zpracování při jejich likvidaci. Fasáda je například obložena cihlami, což je přírodní materiál, který se snadno recykluje,“ dodává architekt Martin Chválek. Výrazným prvkem v prosvětleném vstupním atriu je skleněná dělící stěna, jež je dílem známého umělce Marka Pražáka.

Studentům je k dispozici také otevřené atrium, které je ideálním místem pro relaxaci či samostatné studium. Děkan Vojtěch Spáčil zdůrazňuje, že nové prostory fakulty poskytují ideální prostředí pro výuku i odpočinek. „Chceme, aby studenti trávili na univerzitě více času a měli možnost se plně soustředit na své studium a projekty,“ uvedl Spáčil.

Přesun fakulty do univerzitního kampusu přináší studentům i učitelům lepší propojení s dalšími univerzitními částmi. To umožňuje větší spolupráci mezi různými obory a snadnější využití dostupné infrastruktury, jako je ubytování, stravování, knihovna či sportoviště.

Původní budovu Ekonomické fakulty na Sokolské třídě v centru Ostravy plánuje univerzita prodat v dražbě. Druhá budova na Havlíčkově nábřeží bude pronajímána k potřebám Ostravské univerzity. Tento krok zajistí efektivnější využití všech univerzitních prostor a také ekonomickou úsporu v provozu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy