Pro havířovské policisty "známé firmy"

Havířov - krádeže v obchodech, vloupání do objektů a další trestná činnost objasněna


Pro havířovské policisty "známé firmy" Havířov - krádeže v obchodech, vloupání do objektů a další trestná činnost objasněna  Havířovští kriminalisté a policisté objasnili krádeže v obchodech i vloupání do objektů, vozidla a další skutky, kterých se nezávisle na sobě měli dopouštět dva muži s pestrou trestní minulostí. Starší z nich (40 let) byl komisařem 3. oddělení obecné kriminality územního odboru Karviná obviněn z krádeže a v současnosti je ve vazbě, mladšímu (36 let) policisté obvodního oddělení Havířov 1 sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření ze spáchání téhož přečinu a je stíhán na svobodě. Fanda ústní hygieny Z pokračujícího přečinu krádeže obvinil koncem února komisař 3. oddělení obecné kriminality čtyřicetiletého muže, který měl v prodejnách v okrese Karviná tzv. nakupovat za pět prstů. V sedmi havířovských prodejnách a jedné v Českém Těšíně měl odcizit zboží v celkové hodnotě více než 28 tisíc korun. Kromě jednoho skutku z počátku letošního ledna, kdy měl pronést přes pokladnu bez zaplacení téměř 10 kg masa, předmětem jeho zájmu byly hlavně prostředky pro ústní hygienu, a to zubní pasty, kartáčky na zuby a ústní vody. Výjimku měl učinit rovněž začátkem února, kdy měl z prodejny odcizit konzervy s masem z tuňáka s různými příchutěmi a ingrediencemi v celkové hodnotě téměř 7 tisíc korun.
I když byl několikrát ostrahou prodejny spatřen a pronásledován, podařilo se mu uprchnout. Před prodejnou měl totiž připravené jízdní kolo, na němž se rychle dostal z dosahu strážných. Místní a osobní znalost kriminalistů  a policistů v rámci celého karvinského regionu vedla k rychlému ztotožnění podezřelého. Koncem února chvíli po půlnoci v rámci výkonu služby si policisté obvodního oddělení Havířov 1 povšimli muže odpovídajícího popisu. Také policistům se pokusil uniknout na jízdním kole, což se mu nepodařilo, a byl zadržen.
Jelikož muž je v současnosti trestně stíhán za obdobnou majetkovou trestnou činnost, které se měl dopustit v období od konce loňského prosince do poloviny letošního ledna, podali kriminalisté cestou státního zástupce návrh na jeho umístění do vazby, což soudce akceptoval. V případě odsouzení mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Bral, co mu přišlo pod ruku Minulý týden v pátek byli na základě oznámení vysláni policisté oddělení hlídkové služby Karviná do prodejny v Havířově. Ostraha objektu zde chtěla u pokladen zkontrolovat muže, který vzal z regálu několik párů pracovních rukavic a uschoval je pod bundu. Ten ovšem začal utíkat zpět na prodejnu a uschované zboží zahazoval. Přivolaná hlídka jej zadržela a eskortovala na obvodní oddělení. Pro policisty obvodního oddělení Havířov 1 nebyl neznámou osobou. Šestatřicetiletého muže podezřívali, že v době od poloviny letošního ledna do současnosti se mohl dopustit ještě dalších skutků, což se během řízení potvrdilo.
Spektrum trestných činů, kterých se měl dopustit, bylo opravdu pestré. V polovině ledna měl z neuzamčeného vozidla odcizit tašku s finanční hotovostí, doklady a platebními kartami. O pár dnů později měl z prodejny odnést oblečení, aniž by za něj zaplatil. Koncem ledna měl k platbě použit cizí platební kartu.
V únoru měl přes otevřené okno neoprávněně vniknout do přízemního bytu a odcizit finanční hotovost, osobní doklady a jízdní kolo. Další jízdní kolo měl odcizit ze sklepních prostor bytového domu, kam se měl vloupat. Koncem února měl z prodejny odnést bez zaplacení čokolády. Při posledním skutku, jak již bylo uvedeno, byl zadržen. V rámci zkráceného přípravného řízení policisté muži sdělili podezření ze spáchání přečinů krádeže, porušování domovní svobody, neoprávněného opatření a padělání a pozměnění platebního prostředku. Ke skutkům, kladených mu za vinu se přiznal. Policistou byl poučen, že v případě, že bude pokračovat v trestné činnosti, bude podán návrh na jeho vzetí do vazby. V konečném důsledku mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. por. Mgr. Daniela Vlčková
oddělení tisku
12. 3. 2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy