Severní Moravu a Slezsko čekají masivní deště: hasiči v pohotovosti, plánované akce zrušeny

Severní Morava a Slezsko se připravují na masivní deště předpovídané na víkend. Povodí Odry zahájilo odpouštění vodních nádrží, zvýšilo odtok a kontroluje vodní stavby. Hasiči jsou v pohotovosti, plánované akce zrušeny.


Severní Morava a Slezsko se připravují na přívaly dešťů, které byly předpovězeny na pátek a víkend. Povodí Odry zahájilo odpouštění vodních nádrží už v úterý na základě varování od Českého hydrometeorologického ústavu. Od středy rána, kdy byly potvrzeny přesnější meteorologické informace, byl odtok z nádrží ještě zvýšen.

Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková upřesnila, že odpouštění by mělo být ukončeno v pátek večer. Mezi zasažené nádrže patří Slezská Harta, Kružberk, Šance, Morávka, Olešná, Žermanice a Těrlicko. Aktuálně mají tyto nádrže k dispozici celkem 100 milionů kubíků volného prostoru, což je srovnatelné s polovinou objemu Slezské Harty.

Podle nejnovějších prognóz se očekává, že v Jeseníkách spadne celkem 210 mm srážek a v Beskydech dokonce až 240 mm. Vlčková zdůraznila, že přehrady hrají klíčovou roli v zadržování vody a zmírňování následků dešťových přivalů.

Kromě opatření Povodí Odry proběhla kontrola všech vodních staveb a nádrží včetně malých vodních děl. Zajišťují se stavby u vodních děl a informují se ostatní investoři. Komunikace také probíhá se složkami integrovaného záchranného systému a obcemi. Na některých místech, jako Bělá pod Pradědem či řeka Opava, však může být situace komplikovanější, neboť tam přehrady nejsou k dispozici.

Plánovaný víkendový sjezd řeky Moravice byl z bezpečnostních důvodů zrušen. Krajská povodňová komise se sešla ve čtvrtek, aby vyhodnotila připravenost regionu. Hejtman Josef Bělica uvedl, že Moravskoslezský kraj je nyní na velkou vodu připraven lépe než v roce 1997, hlavně díky investicím do infrastruktury.

Přesto v některých oblastech chybějí protipovodňová opatření. Jedná se např. o obce Zátor, Brantice a Nové Heřminovy na řece Opavě a Jeseník nad Odrou, Polanku nad Odrou a Starý Jičín na řece Odře. Důvodem jsou komplikované majetkoprávní vztahy.

Hasiči budou v plné pohotovosti během celého víkendu, a to jak v operačních střediscích, tak i na místech potenciálních zásahů. Krajský šéf hasičů Radim Kuchař zmínil, že proběhne kontrola velkokapacitních čerpadel a příprava posádek na specifické evakuace z vody. Do Ostravy se dokonce přesune policejní vrtulník vybavený záchranáři trénovanými pro zásahy slaňováním.

Český hydrometeorologický ústav varoval, že největší přívaly deště jsou očekávány v oblasti Horní Odry, na Krnovsku, Opavsku a Vítkovsku s až 250 mm srážek. Dosažení třetího stupně povodňové aktivity se předpokládá na vodních tocích v Moravskoslezském kraji už v neděli ráno. Ředitel ostravské pobočky ČHMÚ Pavel Tušil uvedl, že některé průtoky mohou dosáhnout hodnot stoleté vody.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy