Krajský úřad vyřadil stará benzínová auta a nahradil je CNG vozidly

0

ekologie, ostrava, cng vozidla


Čtyři nová auta s pohonem na CNG mají k dispozici zaměstnanci Krajského úřadu Moravskoslezského kraje v Ostravě. Vozidla, která jsou šetrnější k životnímu prostředí, využívají k vyřizování pracovních povinností.

Díky dotaci Státního fondu životního prostředí (SFŽP) mohl krajský úřad zakoupit čtyři nová vozidla Škoda Octavia kombi 1.5 G-Tec s pohonem na CNG. Zaplatil za ně zhruba 2,16 milionu korun, dotace SFŽP činila 50 tisíc korun na jedno auto.

„Ekologicky šetrnější škodovky jsme pořídili v rámci pravidelné obnovy vozového parku krajského úřadu. Nahradily čtyři starší vyřazená vozidla s benzínovými motory. Kromě pozitivního přínosu pro životní prostředí budou mít tato auta také ekonomický efekt, jejich provoz je až o korunu na kilometr levnější než u srovnatelných vozidel s konvenčním pohonem,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

Dodal, že krajský úřad v současnosti provozuje dvacet vozidel na CNG, zaměstnanci za svými pracovními povinnosti jezdí také dvěma elektromobily. „Doporučujeme, aby i příspěvkové organizace kraje postupně nahrazovaly služební vozidla auty přívětivějšími k životnímu prostředí,“ řekl ředitel krajského úřadu Tomáš Kotyza.
 

Podpora alternativních způsobů dopravy - elektřiny nebo CNG je pro Moravskoslezský kraj klíčová. Intenzivně hledá způsoby, jak co nejrychleji jezdit co možná bez emisí a přispět tak ke zlepšení kvality ovzduší v regionu. V budoucnu počítá i s vodíkovou mobilitou ve veřejné dopravě.  Například první vodíkové autobusy začnou do tří let jezdit na Havířovsku. Moravskoslezský kraj už vypsal tendr na dodavatele, který by měl od konce roku 2024 v této části regionu po dobu deseti let zajistit veřejnou dopravu deseti vozidly s vodíkovým pohonem.

Tento projekt je spolufinancován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář