Beskydské divadlo zahajuje sezónu

Nová sezóna s novým ředitelem – diváci se po prázdninách vrací do hlediště beskydského divadla.


Beskydské divadlo v Novém Jičíně vstupuje do další divadelní sezóny, poprvé pod vedením nového ředitele Jiřího Močičky. První představení proběhne 18. září. Během nadcházejících deseti měsíců bude novojičínská scéna hostit třeba pražské Divadlo Pod Palmovkou, které přiveze divadelní adaptaci knižního bestselleru Žítkovské bohyně, Klicperovo divadlo Hradec Králové s tarantinovskou komedií Na koho to slovo padne nebo Městské divadlo Brno s muzikálem o Edith Piaf a Marlene Dietrich Vrabčák a anděl. A senzaci tuzemské literární scény posledních let — románovou kroniku Šikmý kostel – předvede v Novém Jičíně v jevištní podobě nedaleké Těšínské divadlo. Předplatné Beskydského divadla na sezónu 2023/2024 je v prodeji už jen do 18. září.

Tereza Kostková, Carmen Mayerová, Linda Rybová, Jan Cina, Miroslav Etzler, Vojtěch Kotek nebo Tomáš Savka — to jsou pouze některá jména známých českých hereček a herců, které mohou diváci vidět na prknech Beskydského divadla v nadcházející sezóně. Do Nového Jičína opět přijedou divadelní soubory z celé republiky a například inscenace 1000 tváří Adiny Městského divadla Mladá Boleslav nebo Jak umřít na rokenrol Městského divadla Kladno budou v rámci Moravskoslezského kraje k vidění pouze zde.

Osvědčená klasika i současné divadelní trendy

Beskydské divadlo připravilo celkem osm předplatitelských cyklů.

„Pro milovníky klasiky je určená skupina A a S, přičemž skupinu S ocení hlavně ‚skřivani‘. Tato představení totiž začínají už v 18 hodin. Skupina B se zaměřuje na současné texty a vybírat ji mohou diváci, kteří od divadla očekávají podněty k zamyšlení a silné zážitky. Skupina D přináší především humor a oddech a skupina P sleduje trendy současného divadla,“ popisuje Alena Svobodová z programového oddělení.

Na své si přijdou také děti — cyklus Rolnička je určený těm nejmenším a Čtyřlístek pak divákům mladšího školního věku.

Klub přátel hudby obsahuje osm koncertů špičkových sólistů, komorních těles a filharmonie. Vystoupí třeba Vilém Veverka Trio, Ostrava Brass Quintet nebo Janáčkova filharmonie Ostrava.

Zářijový program je vyprodaný

Kromě předplatitelských cyklů pořádá Beskydské divadlo v průběhu roku vždy i volně prodejná představení. První z nich, komedie Ani za milion! s Jiřím Langmajerem a Adélou Gondíkovou, zaplní jeviště velkého sálu už v pondělí 18. září. V pátek 22. září ji pak vystřídá hra Petra Zelenky z Dejvického divadla Elegance molekuly. Na obě představení hlásí Beskydské divadlo vyprodáno.

Střídání ředitelů

Beskydské divadlo vede od začátku července tohoto roku Jiří Močička, který ve funkci vystřídal bývalého ředitele Pavla Bártka. Ten odešel z ředitelského křesla po dvaatřiceti letech. Močička má v plánu udržet vysokou dramaturgickou kvalitu programu, rozšířit jeho nabídku o nové formáty a přilákat do divadla také mladé publikum.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 13.09.2023 09:00




0 +
 

Hlavní zprávy