Kraj uzavírá dohody pro lepší ovzduší s Lenzing Biocel Paskov

Moravskoslezský kraj uzavírá dobrovolné dohody s podniky v regionu na zlepšení kvality ovzduší. Mezi spolupracujícími společnostmi je i Lenzing Biocel Paskov. Kraj také přispívá na ekologická opatření jako údržba zeleně, čištění komunikací či výměna kotlů.


Moravskoslezský kraj pokračuje v jednání s velkými podniky v regionu a uzavírá nové dobrovolné dohody na zlepšení kvality ovzduší. Jednou z firem, která se rozhodla aktivně přispět k zlepšení ovzduší, je i Lenzing Biocel Paskov, která podepsala dobrovolnou dohodu s krajem.

Podle radní pro životní prostředí Zdenka Němečková Crkvenjaš, Moravskoslezský kraj čelí následkům průmyslové historie, emisím ze sousedního Polska a problémům s lokálním topením. Proto kraj usiluje o zodpovědný přístup velkých podniků, které se snaží zlepšovat situaci nad rámec zákonných požadavků ČR a EU.

Společnost Lenzing Biocel Paskov, která již má velmi nízkou emisní stopu, se v rámci dobrovolné dohody zavázala každý rok provádět měření hlukové zátěže a kvality ovzduší v okolí svého závodu. Součástí dohody je i každoroční údržba zeleně a komunikací v areálu společnosti, včetně výsadby nové zeleně za minimálně 1,5 milionu korun.

Moravskoslezský kraj se v rámci dobrovolné dohody zavázal ke krokům nad rámec legislativy, jako je zvýšení nákladů na nadlimitní čištění pozemních komunikací či finanční podporu projektů řešících využití srážkových nebo odpadních vod. Kraj také přispěje na efektivnější nakládání s komunálními odpady v obcích, podpoří výměnu starých kotlů za ekologické a podělí se o náklady na regionální monitoring kvality ovzduší.

Zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji je důležitou otázkou a dobrovolné dohody s velkými společnostmi, které aktivně přispívají k řešení problému, mají pozitivní dopad na obyvatele i životní prostředí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 23.01.2024 10:37



0 +
 

Hlavní zprávy