Restrukturalizační plán huti Liberty

Více než 90% věřitelů ostravské huti Liberty Ostrava hlasovalo pro její restrukturalizační plán, čímž byla překonána požadovaná 70% hranice. Hlasování však musí potvrdit Krajský soud v Ostravě.


Na restrukturalizační plán ostravské huti Liberty Ostrava hlasovalo více než devadesát procent věřitelů. Tímto byla překonána požadovaná sedmdesáti procent hranice. Hlasování skončilo v pondělí o půlnoci, s podezřením, že ještě budou dorazit hlasovací lístky odeslané poštou, které mohou výsledky ovlivnit.

Dle Kateřiny Zajíčkové, mluvčí největší české huti, má schválený plán pozitivní dopad na podnik a částečně přispívá k jeho stabilizaci. Podle ní v současné době v podniku pracuje více než 1 700 zaměstnanců a počet zakázek roste. Liberty Ostrava je nadále v plánu na opětovné spuštění vysoké pece a zvyšuje výrobu ve svých závodech.

Přestože hlasování věřitelů ukazuje silnou podporu restrukturalizačnímu plánu, je třeba, aby byl potvrzen Krajským soudem v Ostravě. 'Nečekáme, že soud rozhodne o konečném výsledku v tomto týdnu,' vysvětlil mluvčí krajského soudu, Igor Krajdl. 'Termín pro hlasování platí do pondělní půlnoci, po něm musí restrukturalizační plán schválit notář. Očekává se, že výsledky se nedostanou ke schválení soudu dříve než příští týden.'

Dalším významným faktorem v tomto procesu je postoj společnosti Tameh, která byla z hlasování vyloučena, přičemž je největším věřitelem ostravské huti. 'Rozhodli jsme se Tameh vyřadit z okruhu dotčených stran, protože by došlo ke konfliktu zájmů,' vysvětlila Zajíčková. Ještě není jasné, jaký konflikt zájmů by vznikl, ale Zajíčková uvedla, že na tuto otázku v tuto chvíli nemůže odpovědět.

Věřitelé rovněž hlasovali o vyloučení Tamehu. 'Velká většina věřitelů souhlasila s vyloučením Tamehu,' řekla za Liberty Ivo Štěrba. Naproti tomu zástupci Tamehu tvrdí, že Liberty manipulovala s hlasováním o svém restrukturalizačním plánu.

Podle Patrika Schobera, zástupce Tamehu, 'Tameh jako dotčený věřitel hlasoval proti restrukturalizačnímu plánu Liberty Ostrava, a jelikož Tameh jako největší věřitel Liberty Ostrava drží přes čtyřicet procent dotčených pohledávek, není výsledek přes devadesát procent matematicky možný.'

Spor mezi Liberty a Tamehem musí sledovat restrukturalizační správce podle rozhodnutí soudu a o jeho průběhu informovat. 'Restrukturalizační správce má příští týden předložit zprávu o vyloučování Tamehu, její zpracování potrvá nějaký čas, stejně tak soudci budou potřebovat čas na prostudování veškerých těchto informací,' doplnil Igor Krajdl.

Konečné výsledky schválení restrukturalizačního plánu Liberty Ostravy jsou tedy stále ve vzduchu, a to navzdory výsledkům hlasování věřitelů. Bez ohledu na to, zda se souhlas většiny hlasujících projeví ve schválení restrukturalizačního plánu, současní zástupci Liberty musí řešit další problém týkající se emisních povolenek.

'Provozovatel požádal o změnu alokace, protože v roce 2023 došlo ke změně provozu, která může mít za následek změnu rozdělování povolenek. Pracovníci ministerstva životního prostředí nyní řízení přerušili, dokud provozovatel neprokáže, zda obnoví provoz,' řekla Veronika Krejčí, tisková mluvčí ministerstva životního prostředí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy