Moravskoslezský kraj zveřejňuje mapu oslunění pro snadné plánování fotovoltaických projektů

Moravskoslezský kraj vytvořil první kompletní mapu oslunění v Česku, která má usnadnit plánování fotovoltaických projektů a podpořit vznik energetických společenství. Veřejnost tak bude moci snadno zjistit solárně-energetický potenciál konkrétních střech či pozemků.


Moravskoslezský kraj se stal prvním v Česku, který má k dispozici kompletní mapu oslunění celého svého území. Tento krok má za cíl usnadnit veřejnosti plánování fotovoltaických projektů a podpořit vznik energetických společenství. Prostřednictvím volně přístupných dat bude totiž možné snadno zjistit, jaký má konkrétní střecha či pozemek solárně-energetický potenciál.

Jakub Unucka (ODS), náměstek hejtmana MSK, se domnívá, že mapa oslunění může zájemcům už v první fázi rozhodování o případném pořízení panelů na střechu rodinného domu nebo firmy ukázat, jaká je realita právě na jejich nemovitosti. Mapa bude navíc další vrstvou v krajském mapovém systému a bude spojená s katastrem a územními plány.

Na zhotovení mapy oslunění pracovala od poloviny loňského roku brněnská společnost TopGis. Základ pro tvorbu analýzy představují letecké snímky, které firma prostřednictvím vlastních letadel a velkoformátových kamer pravidelně pořizuje na území celé České republiky.

Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis, upřesnila, že analýzu daného typu lze uskutečnit pro všech 365 dní v roce v půlhodinových intervalech. Díky modelaci území navíc zohledňuje i vliv okolní zástavby a vegetace. Výsledný výpočet tak nepracuje jen se samotnou plochou, typicky střechou budovy, ale i vlivem jejího okolí.

Severovýchod Česka má renomé industriální oblasti s výrazným zastoupením těžkého průmyslu. Je to však právě Moravskoslezský kraj, který se jako první český region může kompletní mapou oslunění, jež podpoří projekty zelené energetiky, pyšnit.

Jakub Unucka dále upřesňuje, že solární energie má své místo hlavně v komunitní energetice a spotřebě takto vyrobené elektřiny v místě, kde vzniká. Proto Moravskoslezský kraj podporuje vznik energetických společenství a vytváří územní podmínky pro vznik solárních a větrných komunitních zdrojů. Legislativní podmínky pro sdílení elektřiny v rámci energetických komunit zajistila nedávno schválená novela energetického zákona, která by měla platit od poloviny roku.

Drahomíra Zedníčková z TopGis dodává, že mapy oslunění jsou skvělým strategickým krokem, jak efektivně podpořit veřejnost v cestě za energetickou soběstačností. Moravskoslezský kraj je však v daném směru prozatím výjimkou. Podobné projekty společnost v minulosti realizovala i pro Brno nebo Kladno.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 01.02.2024 13:00



0 +
 

Hlavní zprávy