Opava získává velký sběrný dvůr pro lepší třídění odpadu

V Opavě vzniká nový sběrný dvůr v Kylešovicích, který by měl přispět ke snížení objemu směsného odpadu ve městě. Plán je zpracovat až 1640 tun odpadu ročně, včetně stavebního a velkého odpadu.


Opava se po letech dočká velkého sběrného dvoru, který by měl přispět k výraznému snížení objemu směsného odpadu ve městě. Nový dvůr se nachází v lokalitě na Šlofárně v Kylešovicích a jeho stavba je právě v plném proudu. Jeho existence by měla vést k tomu, že obyvatelé Opavy budou mít přístup k lepšímu a efektivnějšímu způsobu třídění odpadu.

Petr Popadinec (ANO), radní Opavy, se vyjádřil, že by se v novém sběrném dvoře mělo zpracovat až 1640 tun odpadu ročně, včetně takzvaného velkého odpadu, jako jsou například staré sedačky. K dispozici zde budou pracovníci technických služeb, kteří se budou starat o správu a rozebírání odpadu, jako je drtička pro drtění materiálů. Popadinec připomněl, že se Opavě konečně podaří zpracovávat i stavební odpad.

Opava plánuje do roku 2030 snížit objem směsného odpadu z aktuálních 9 tisíc tun na přibližně 3 tisíce tun ročně. Tento cíl je nastaven v souladu se zákazem skládkování odpadu, který má začít platit právě v roce 2030. Městu se díky státní dotaci podařilo získat 85 procent nákladů na stavbu nového sběrného dvora. Jen první část stavby si vyžádá 28 milionů korun.

Michal Tomšík, majitel realizující firmy, uvedl, že stavba začala provádět s naplánovanými pracemi, včetně skrývání ornice, která probíhá v hloubce kolem 45 cm. Po dokončení budou terénní úpravy pokračovat v hloubce jednoho metru pro zpevněné plochy. Radní Petr Popadinec pak dodal, že na novém sběrném dvoře se podařilo zpracovávat více druhů odpadu díky prodloužení váhy z původně plánovaných 9 metrů na 12 metrů. To umožní lepší manipulaci s odvozem odpadu pro vozidla s přívěsem.

Velkým úspěchem bylo také odkoupení sousedního pozemku, díky čemuž bude nový sběrný dvůr dvojnásobně větší než původní plán. Momentálně fungují ve městě tři sběrné dvory v Jaktaři, Kateřinkách a v Kylešovicích; posledně jmenovaný bude po výstavbě nového dvora zrušen.

Podle Petra Popadinca se třídění odpadu ve městě rychle zlepšuje, a to díky zodpovědným občanům. Nicméně připustil, že najednou existují lokality, ve kterých je situace problematická, a popisuje takzvané 'černé skládky', které vznikají vedle kontejnerových stání. Opavským občanům proto nový sběrný dvůr usnadní práci s tříděním odpadu a sníží objem směsného odpadu v jejich lokalitě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy