Ostravský architektonický zázrak vstupuje do finále prestižní ceny

Přestavěná ostravská jatka postoupila do finále prestižní evropské architektonické soutěže, čímž potvrzuje význam současné české architektury. Výsledky budou oznámeny 25. dubna 2024.


Přestavěná ostravská jatka se probojovala do finále evropské architektonické soutěže, což dokazuje sílu a prestiž současné české architektury. Projekt jatek v Ostravě se stal jedním z pěti finalistů prestižní Ceny Evropské unie za současnou architekturu – Ceny Miese van der Rohe. V soutěži se na začátku utkalo celkem 362 projektů, z nichž porota vybrala pět nejlepších. Vítěze bude znám 25. dubna 2024 a slavnostní ceremoniál proběhne v květnu v barcelonském pavilonu Mies van der Rohe.

Primátor Ostravy, Jan Dohnal (ODS), zdůrazňuje význam tohoto úspěchu pro město: 'Konverze jatek v galerii už nyní dostala Ostravu mezi elitu současné evropské architektury. Postup mezi finalisty je událostí se značným mezinárodním přesahem. Neexistuje jiná tuzemská stavba, která by se do dnešních dnů objevila třeba jen v užším výběru ceny, natož pak v jejím finále. Pro Ostravu jde v neposlední řadě o důkaz, že sázka na zajímavé a neotřelé architektonické projekty byla správným krokem.'

Historická přestavba jatek v Ostravě probíhala v letech 2020–2022 a za jejím návrhem stojí polský architekt Robert Konieczny ze studia KWK Promes. Projekt zahrnuje prvky tzv. moving architecture, což umožňuje prostřednictvím jedinečných otočných stěn měnit prostorové vnímání interiérů a přibližovat návštěvníka i samotným výstavám. Úspěch projektu také pozitivně ovlivnil návštěvnost galerie PLATO, která v budově bývalých jatek sídlí.

Mezinárodní výstava s názvem „Uprchlá, našel skrýš, stále uniká“ zaznamenala více než 8000 návštěvníků, včetně sedmičlenné poroty soutěže, která navštívila všechny finalisty. Členové poroty měli možnost vidět budovu PLATO v běžném provozu a setkali se také s autorem návrhu projektu, Robertem Konieczným, ředitelem městské galerie PLATO Markem Pokorným, primátorem města Janem Dohnalem a dalšími zástupci města Ostravy.

Cena Evropské unie za současnou architekturu – Cena Miese van der Rohe je udělována jednou za dva roky. Hodnotitelé vybírají stavby na území starého kontinentu, projektované architekty z evropských zemí. Poprvé byla cena udělena v roce 1988, naposledy – roku 2022 – ji obdržela britská architektonická kancelář Grafton Architects za stavbu Town House na Kingstonské univerzitě.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy