Oživte minulost v novém bytovém muzeu Ostravy: kuchyně, ložnice a mnohem více z 30. let

Bytové muzeum v Ostravě Hrabůvce představuje život a bydlení v 1930. letech. Návštěvníci mohou zhlédnout dobově zařízené pokoje a exponáty z té doby. Muzeum je prvním z osmi akcí oslav 100 let Velké Ostravy a nabízí prohlídky na webu jubilejnikolonie.cz. Tento projekt uchovává a připomíná historii města.


Jedinečné bytové muzeum v Jubilejní kolonii otevřely své dveře návštěvníkům, kteří se chtějí podívat na život a bydlení v třicátých letech minulého století v Ostravě Hrabůvce. Během prvního dne muzea zavítaly stovky lidí, kteří měli zájem podívat se na byty pracovníků hutí a dolů. Příprava muzea trvala přes 2 roky a nyní nabízí unikátní pohled na dobu, kdy byly tyto stavby postaveny.

Petr Lexa Přendík, kronikář MOb Ostrava-Jih, o muzeu řekl: „Šli jsme do bytového muzea, což si myslím, že je v České republice poměrně ojedinělý projekt, možná občas se obdobné projekty najdou, ale já si nevybavuji, že bychom v Ostravě, nebo dokonce v kraji nějaká bytová muzea měli a myslím si, že to má úspěch, protože je to takové funkční muzeum, že se tady dá v podstatě i žít. Všechny ty exponáty jsou funkční a lidé si je tady budou moct i vyzkoušet.“

V muzeu jsou k vidění pokoje, jako je chodba, kuchyň, ložnice, spíž a toaleta, které mají dobové vybavení a nábytek. Expozice bude postupem času doplňována novými exponáty. Návštěvníci si také mohou vyzkoušet, jak fungovaly jednotlivé předměty.

Pro zájemce byl připraven i doprovodný program v komorním klubu. Návštěvníci mohli získat razítko od prvního starosty Velké Ostravy, Jana Prokeše. Razítka jsou součástí oslav 100 let Velké Ostravy a muzeum je první z osmi akcí, kde lze razítko získat.

Web jubilejnikolonie.cz, který byl spuštěn v den otevření muzea, nabízí detailní informace o jednotlivých objektech v Jubilejní kolonii, jejich historie, architektech, fotografiích z různých období a možnost rezervovat si prohlídky na každé úterý od 15 do 18 hodin.

Otevření tohoto jedinečného bytového muzea v Jubilejní kolonii ukazuje, jak důležité je uchovat a připomenout historii našeho města a umožnit lidem pochopit, jak naši předkové žili a pracovali. Díky tomuto projektu se mohou návštěvníci vrátit do třicátých let minulého století a prozkoumat jinou dobu a způsob života.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy