Sdílená kola v Novém Jičíně a Kopřivnici

V dubnu zavedou Nový Jičín a Kopřivnice sdílená kola jako alternativu k automobilové dopravě a podporu aktivního pohybu občanů. Celkem 75 kol od Nextbike bude dostupných na 30 stanovištích ve městech.


V průběhu měsíce dubna se sdílené kolo stane součástí života obyvatel Nového Jičína a Kopřivnice. Při včerejším jednání radního města bylo rozhodnuto o tomto novém dopravním projektu. Do držení městských obyvatel a návštěvníků přijde 75 nových jízdních kol od společnosti Nextbike, které budou k dispozici na třiceti rozličných stanovištích napříč městem i v jeho místních částech.

Ondřej Syrovátka, místostarosta Nového Jičína, ujistil, že tento krok je udělaný především s ohledem na obyvatele a návštěvníky města. Cílem je přinést alternativu k automobilové dopravě a povzbudit občany k aktivnímu pohybu. Kola s 7 rychlostmi si užijí jak sportovně založení obyvatelé, tak i ti, kteří preferují klidnější tempo. Pokud je uspokojivý zájem, radnice je připravena prodloužit program sdílených kol do budoucích sezon.

Markéta Jánošíková z Odboru rozvoje a investic Nového Jičína uvedla, že poplatek za každé započaté půlhodinové období po první bezplatné půlhodině vyjde na 18 korun. Jánošíková také zdůraznila, že rozvržení stanic bylo dobře promyšlené, aby mohlo rovnoměrně pokrýt území města, ale je otázka, jak se situace změní v budoucnu.

Tato služba je vhodná pro všechny zájemce, kteří si stáhnou mobilní aplikaci Nextbike a aktivují svůj účet. Uživatel má díky aplikaci přehled o dostupnosti kol v okolí a jejich pohodlné vyzvednutí je záležitostí několika kliknutí.

V Kopřivnici se služba zavede paralelně. Možnost pohybu po městě na sdíleném kole je součástí strategie města směřující k efektivní a udržitelné dopravě. Obyvatelům to nabídne jak alternativu k používání vlastního vozu, tak vhodné řešení pro pěší přesuny.

Po úspěšném nastartování tohoto projektu ve spolupráci s Novým Jičínem, Kopřivnicím představuje služba sdílených kol značný přínos v otázce mobilitě. Richard Petr, vedoucí Odboru rozvoje města Kopřivnice, potvrzuje, že jsou stanoviště rozmístěna tak, aby pokryla celé městské území.

Ilona Mazalová, mluvčí městského úřadu v Kopřivnici, sdělila, že jízdní kola budou k dispozici uživatelům po descitování QR kódu v aplikaci Nextbike. Provozovatel projekru zajišťuje plný servis kol a jejich průběžný přesun. Kopřivnice bude sledovat využití služby a na konci zkušebního období se rozhodne o jeho pokračování.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy