Unikátní exponáty habsburských panovníků v Kunínském Zámku

Historický zámek v Kuníně připravuje výstavu dokumentů a pečetí od habsburských panovníků a nejstaršího rakouského exempláře vyznamenání Řádu čestné legie. Unikátní kolekci pečetí věnoval Novojičínskému muzeu osobně lékař Františka Josefa I a císařovny Sissy.


Vzácná výstava se chystá otevřít v prostorách historického zámku v Kuníně. Pro návštěvníky bude připravena pozoruhodná kolekce listin, které byly vydané habsburskými panovníky pro oblast známou jako Kravařsko. Toto území, do něhož spadá i Kunín, bylo vždy oceňováno jako srdce této oblasti.

Bude zde vystavena také významná sbírka pečetí, které nesou znamení habsburských panovníků od 12. do 19. století. Tuto unikátní sbírku věnoval Novojičínskému muzeu osobní lékař císaře Františka Josefa I. a císařovny Sissy, původem z Nového Jičína, rytíř August Bielka von Karltreu (1828-1909). Bude to první příležitost, kdy bude tato významná kolekce prezentována veřejnosti.

Touto výstavou ale potěšíme nejen milovníky historie, ale také ty, kdo obdivují výjimečná ocenění. K prohlédnutí bude totiž také unikátní exemplář nejvyššího francouzského vyznamenání, Řádu čestné legie. Jedná se o nejstarší dochovaný rakouský exemplář tohoto vyznamenání, které rytíř Bielka získal v roce 1867 jako dvorní lékař císaře.

Výstava bude navíc doplněna o originální památky, které se vážou k návštěvě Habsburků na zámku v Kuníně. Konkrétně se jedná o návštěvy arcivévody Františka Karla v roce 1845 a Jindřicha Toskánského v roce 1899.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024

Hlavní zprávy

 

Hrady.cz - letní kulturní festival 2024