Svatováclavský jarmark podtrhne symbol české státnosti

0

svatováclavský jarmark, ostrava


Den české státnosti letos připadne na čtvrtek 28. září. Toto datum je svátkem sv. Václava, patrona Čech a Moravy, jednoho z tradičních symbolů českého státu.

Centrum kultury a vzdělávání Moravská Ostrava (CKV) připravilo tradičně na tento den velkolepý Svatováclavský jarmark na náměstí Svatopluka Čecha v Ostravě-Přívoze. To vše s finanční podporou našeho městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.

Svatováclavský jarmark podtrhne symbol české státnosti

„Cílem této akce je přiblížit dobu svatého Václava pomocí netradičních atrakcí a i letos máme bohatý program, který návštěvníky přenese do doby konce 10. století. Jarmark potrvá od 10:00 do 18:00 hodin,“ sdělila Šárka Dospivová, dramaturgyně CKV. 

Náměstí Svatopluka Čecha zaplní dílny dobových řemesel, zvířata, kejklíři, vlajkonoši, sokolníci, pouliční umělci i šermíři. Své umění předvedou i lazebníci, alchymisté a věštkyně, nebude chybět ani siloměr, střelnice, pranýř nebo katovna. Pro děti budou připraveny historické kolotoče.

„Svatováclavský jarmark nás díky dobovým kulisám, kostýmům a hercům doslova vtáhne do minulosti. Věřím, že nejen příjezd knížete s družinou, ale i spousta ukázek dobových řemesel, a především kouzelná historická atmosféra náměstí Sv. Čecha, návštěvníky jistě nadchnou. Přeji všem příjemnou zábavu,“ zve širokou veřejnost na Svatováclavský festival starosta Petr Veselka. Ve 14:00 hodin přijede na náměstí kníže Václav se svou družinou. Při této příležitosti se bude v přilehlém chrámu Neposkvrněného početí Panny Marie sloužit tradiční mše. Dění na náměstí bude doprovázet historická hudba a zájemci si mohou prohlédnout stánky s řemeslnými výrobky a užít si občerstvení z dílny regionálních výrobců. Vstup na akci je zdarma.

Zdroj: TZ Moap.Ostrava.cz


Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář