Americká fotografka Ruth Orkin oživuje 50. léta: život ve městech a ženy

V Ostravě proběhne od 15. července do 3. října výstava americké fotografky Ruth Orkin, která představuje 140 jejích fotografií z 40. a 50. let 20. století. Výstava se zaměřuje na poválečnou Ameriku, život ve městech jako New York a americké ženy v nastupujícím období feminismu.


Ostrava se může pyšnit výstavou z díla významné americké fotografky Ruth Orkin (1921-1985), která se poprvé představuje českému publiku v Domě umění. Ostravská výstava, která proběhne od 15. července do 3. října, odkrývá fascinující pohled na poválečnou Ameriku prostřednictvím jedinečných fotografií R. Orkin.

Fotografie jsou barevné i černobílé a zachycují téměř 140 snímků umělkyně z období 40. a 50. let minulého století. Orkin se zaměřila na život ve městech, zejména v New Yorku, a na americké ženy té doby.

Jiří Jůza, ředitel Domu umění, chválí významnost i zajímavost výstavy: „Je to premiérová výstava této významné americké fotografky v ČR a v Ostravě zvláště a zajímavá je také tím, že shromažďuje téměř 140 fotografií umělkyně, která dokumentovala dění v New Yorku, atmosféru ulic zejména 50. let a současně se věnovala tématu ženy, v podstatě předjímala tu silnou vlnu feminismu 60. let a byla jedním z prvních, kteří se dosti cíleně tomuto tématu věnovali.'

Výstava je rozdělená do dvou tematických oblastí, kterým se fotografka věnovala. Katharina Mouritidi, kurátorka výstavy, uvádí: „První část je Photo Spirit, což je ta část, která zachycuje tu street fotografii, pouliční fotografii. Ruth Orkin se vyznačuje tím, že jde o velice specifickou osobnost, která technicky perfektně dokázala zachytit ducha doby 40. a 50. let v USA.“ Druhá část výstavy se věnuje tématu žen v období nastupujícího feminismu a rostoucího podílu žen na veřejném životě.

Z fotografií, které dokumentují ženy v poválečné Americe, je nejznámější Americká dívka v Itálii z roku 1952, která se stala nejslavnější R. Orkin. Součástí výstavy je i film, který o Ruth Orkin natočila její dcera, Mary Engel, rovněž fotografka a filmařka. Tento film nabízí zajímavý osobní pohled na autorku, její dobové záběry a vyprávění.

Fotografie na výstavě jsou výtvarně i obsahově velmi originální a byly zapůjčeny berlínskou fotografickou galerií ve spolupráci s kurátorkami Katharinou Mouritidi a Nadine Barth. Návštěvníci si tak mohou vychutnat jedinečný pohled na poválečnou Ameriku prostřednictvím fotografií Ruth Orkin, která dokázala vystihnout podstatu doby a předzvěst velkých změn v postavení žen ve společnosti. Pozvání na výstavu je tedy příslibem nevšedního uměleckého zážitku i historického vhledu do klíčového období americké minulosti.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy