Bezplatné obědy budou pokračovat

Krajský úřad bude v roce 2023 podporovat bezplatné obědy pro děti, které si je nemohou dovolit, a tak přispívat k omezení sociálního vyloučení. V tomto školním roce se podařilo pomoci zhruba 2 700 dětem.


V příštím roce bude Krajský úřad nadále pokračovat v podpoře bezplatných obědů pro děti, které si je nemohou dovolit. Přes toto opatření se bude snažit zajišťovat nejen zdravý jídelníček pro děti, ale také přispívat ke kvalitě sociálního prostředí a pomáhat předcházet sociálnímu vyloučení. V prvním semestru tohoto školního roku pomohl tento projekt zhruba 2 700 dětem, se kterými je plánováno i v příštích měsících pokračovat.

„Děti potřebují teplé a vyvážené obědy nejenom pro svůj fyzický růst a zdraví, ale také pro kvalitní začlenění do kolektivu. Společné stravování ve školní jídelně může velmi pomoci předcházet sociálnímu vyloučení a udržovat pravidelnou školní docházku,“ uvedla náměstkyně hejtmana Šárka Šimoňáková. Podle jejích slov se počet dětí, jejichž rodiče nemohou finančně pokrýt školní obědy, pohybuje v kraji na úrovni stovek.

Podle informací poskytnutých krajskou mluvčí, Nikolou Birklenovou, zdarma obědy získaly děti pouze ve školách, které se do projektu zapojily. V prvním semestru tohoto školního roku to bylo celkem 78 škol, zatímco ve druhém semestru se počet zvýšil na 104 škol. Celkově kraj na tyto obědy v tomto školním roce vyčlenil téměř 22 milionů korun.

Kromě toho kraj usiluje o zjednodušení administrativy spojené s bezplatnými obědy. „Není už nutné dokládat oficiální potvrzení o dávkách, které rodina pobírá. Bude stačit, když potvrzení vydá ředitel školy,“ vysvětlila náměstkyně.

Projekt se také rozšiřuje, aby mohl pokrýt větší počet dětí. „Stále platí, že se do projektu mohou zapojit mateřské, základní a střední školy. Nově mohou pomoc získat například i děti z pěstounských rodin a děti ukrajinských uprchlíků. Také se mohou zapojit děti z rodin ve finanční tísni, kterou potvrdí úřady nebo ředitel školy,“ upřesnila mluvčí kraje Nikola Birklenová.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy