Diamo propouští stovky zaměstnanců

Státní podnik Diamo plánuje propustit 430 zaměstnanců a sloučit závody, aby ušetřil prostředky pro další sanaci po těžebních pracích. Roční úspora se pohybuje okolo 400–500 milionů Kč. Prioritou firmy zůstává provoz sanačních technologií zaměřených na ochranu životního prostředí.


 Diamo, specialista na zahlazování následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví v České republice, se tím pokusí ušetřit potřebné prostředky pro další sanaci po těžebních pracích.

V současnosti má Diamo na své sedmi závody celkem 3450 zaměstnanců. Avšak v rámci plánovaných úspor, se firma chystá propustit 430 z nich k 31. srpnu a zrušit 150 neobsazených míst. Stráž pod Ralskem bude jedním z nejhůře zasažených míst, kde 120 ze současné tisícovky zaměstnanců obdrží výpověď a 37 neobsazených míst bude zrušeno. Identita těch, kteří budou propuštěni, bude oznámena v příštím týdnu, a v průběhu dubna se budou konat pohovory, aby byli zaměstnanci informováni o svých právech a dalším postupu.

Podle ředitele Ludvíka Kašpara, prioritou státního podniku zůstává provoz sanačních technologií zaměřených na ochranu životního prostředí, zdraví obyvatel a bezpečnost provozu dolu. V rámci těchto změn dojde také ke sloučení závodů - ze současných sedmi zbydou čtyři. Ty budou pokračovat ve své práci na sanaci a rekultivaci postižených lokalit.

Sloučení a propouštění pracovních míst by měly přinést roční úsporu v rozmezí 400 až 500 milionů korun, což by mělo dál pomoci při řešení environmentálních následků těžební činnosti. Jde o krok, který představuje novou éru pro Diamo, v níž se firma snaží vyrovnat s ekonomickým nákladem svého provozu a zároveň udržet své schopnosti v oblasti sanace těžebních oblastí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy