Jmelí - zabiják stromů na ostravsku

Jmelí se stává vážným problémem v MS kraji v Česku, kde napadá 70 % dřevin. Parazitické rostliny brání stromům v růstu a v konečku je likvidují. R Stát i Evropa poskytují finance na plošnou likvidaci jmelí.


Parazitické rostliny známé jako jmelí se v MS kraji v Česku stávají vážným problémem, přičemž napadá 70 % dřevin na celém území kraje. Toto číslo reprezentuje nejvyšší výskyt jmelí v celé republice.

Jmelí je parazit, který napadá stromy a brání jim v růstu, což vede k jejich úhynu. Větve, stromy a celé dřeviny postupně vysychají a nakonec jsou zcela likvidovány.

Věra Polochová, odbornice na dendrologii, vysvětluje, že nárůst jmelí je dnes enormní, což je dáno tím, že stromy jsou čím dál tím více vystresované. 'Stromy vyrůstají v městském prostředí, které je pro ně často nepříznivé. Pokud se nám zlomí větev ve volné krajině, tak nás to tolik netrápí, jako když se to stane městským stromem stojícím vedle autobusové zastávky,' konstatuje Polochová.

Například v Karviné museli arboristé zbavit jmelí zhruba tisíc stromů. Lukáš Křižánek, vedoucí arboristického týmu, srovnává infekci jmelím se závažnou nemocí: 'Je to podobné, jako když člověk onemocní rakovinou. Jmelí stromu v zimním období tahá vodu a strom nemá sílu s ním bojovat a usychá.'

Pomoc nabízí stát i Evropa, které poskytují finance na plošnou likvidaci jmelí. Pro obce nebo parky je vhodný Operační program Životní prostředí.

Tato výzva k boji proti šíření jmelí nutí obyvatele a místní samosprávy v MS kraji přijmout potřebná opatření k ochraně stromů a celého ekosystému. Je třeba věnovat pozornost tomuto problému a rychle jednat, aby se situace nezhoršila.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy