Matka v tíživé situaci získala první městský byt

Frýdek-Místek se stává prvním městem v ČR, které nabízí samoživitelům možnost dočasného nájmu městského bytu. Projekt je určen hlavně matkám samoživitelkám s tíživou sociální situací. Město vyčlenilo několik sociálních bytů, které budou přiděleny na základě bodového hodnocení. Celý proces by měl urychlit čekací dobu na byt.


Frýdek-Místek se stává prvním městem v České republice, které nabízí samoživitelům možnost dočasného nájmu městského bytu, a to v rámci projektu zlepšení aktuální životní situace. Tento pilotní program má především pomoci matkám samoživitelkám, které se potýkají s tíživou sociální situací.

První z těchto bytů už má svou novou nájemnici: Leona Sárkőziová (ANO), náměstkyně primátora Frýdku-Místku, předává klíče od bytu jedné z prvních samoživitelek, kterým jejich město takto pomáhá. 'Jsem velice ráda, že jsem dostala tento byt. Sice jsem samoživitelka, ale jsem velmi vděčná, že město pro nás uvolnilo nějaké byty,' říká mladá žena, která zde bude bydlet se svým desetiletým synem.

Město vyčlenilo několik sociálních bytů pro rodiče samoživitele, kteří musí projít rozsáhlým bodovým hodnocením, kterým se rozhodne, zda mají právo na byt. Tento proces by měl urychlit běžnou čekací dobu, která v minulosti dosahovala až osmi let.

Podle Radovana Hořínka (ANO), náměstka primátora Frýdku-Místku, celý tým intenzivně spolupracoval s odborem sociálních věcí na tom, aby se odstranily nejasnosti v rámci přidělování bytů. Cílem bylo především umožnit odboru sociálních věcí určit, kdo skutečně potřebuje sociální bydlení, a takové osobě byt přidělit.

Systém bytového přidělování je založen na tříletém limitu, během kterého by si samoživitel měl vyřešit svou tíživou sociální situaci. Bude platit běžné nájemné, které je určeno pro městské byty; nájemné nesmí být zanedbáno ani spláceno. Hlavní myšlenkou tohoto projektu je motivovat samoživitele k aktivnímu řešení své životní situace a k pokusu o nalezení vlastního bydlení.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy