Noční běh pro Světlušku

Série Nočního běhu pro Světlušku začíná v Ostravě a navštíví dalších šest měst ČR. Projekt zvyšuje povědomí o zrakových vadách a získává prostředky na jejich podporu. Letošní téma je "A jak to vidíš ty?".


Bližší setkání s životem lidí se zrakovou vadou již letos přinese šňůra pořádání Nočního běhu pro Světlušku. Tento unikátní projekt, který si klade za cíl zvýšit povědomí o zrakových vadách a zároveň vybírat prostředky na jejich podporu, přijíždí již poprvy do Ostravy. Spolu s ním se lze setkat též v dalších šesti městech České republiky. A jaký je letos jeho hlavní téma? 'A jak to vidíš ty?' tyto názorné i podnětné běhy hovoří o různých typech zrakových vad, které mohou potkat kohokoliv z nás.

'Tma je pro naše běžce chvilkovým zážitkem. Lidé se zrakovým postižením se s tím potýkají každý den, každý rok, celý život', podtrhává důležitost této akce Gabriela Drastichová, ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu. A mluví i o překážkách, které mohou v běžně viditelném světě představovat nebezpečí pro ty, kdo nevidí: 'Za světla viditelná bariéra v cestě se za tmy může stát ohrožením. Kapky deště mohou znemožnit venkovní orientaci. Hluk může umlčet přirozené orientační body'.

Dnes je Ostrava prvním městem seriálu Noční běh pro Světlušku v roce 2024. Následuje Plzeň 26. března, pak Brno 4. dubna, následováno Olomoucí 11. dubna. Pražany čeká tento běh 25. dubna, v Budějovicích se uskuteční 7. května a konečně Jihlava 16. května. Tímto pozvání vnáší do života lidí svítání podpory, povědomost a solidarita.

'Každý zrakově postižený na svou cestu životem vidí jinak. I o tom budeme na bězích hovořit a vybízet běžce k pravidelné a důsledné péči o tento cenný smysl', dodává Drastichová. A zdůrazňuje tak význam a přínos pro lidi se zrakovým handicapem, kterým měřítko toho, jak vidí svět, odlišuje od většinové populace.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy