Nová hyperbarická komora otevřena

V Ostravě byla otevřena nová moderní hyperbarická komora, jediná na Moravě a ve Slezsku. Nové zařízení umožňuje léčbu až 18 pacientů najednou a ročně zvládne ošetřit až 700 osob. Komora je umístěna v novém pavilonu Centra hyperbarické medicíny a slouží i jako výukový prostor pro studenty Ostravské univerzity.


V nedávné době byla v ostravské nemocnici otevřena nová, moderní hyperbarická komora, která se stala jedinou na Moravě a ve Slezsku. Toto moderní zařízení umožňuje pacientům dýchat čistý kyslík prostřednictvím speciálních masek ve velké tlakové komoře. Původní zařízení mělo kapacitu deseti pacientů, zatímco nová komora může zvládnout až osmnáct pacientů najednou.

Podle primáře Centra hyperbarické medicíny Michala Hájka, nová komora zvládne ročně ošetřit až sedm set pacientů, což je o dvě stě více než původní zařízení. Nová komora je také mnohem modernější a úspornější, což oceňují jak zdravotníky, tak i pacienti. K dispozici je dokonce několik obrazovek s výběrem zpráv a filmů, které si pacienti mohou prohlédnout během dvouhodinové léčebné procedury. Moderní technologie také umožňuje poslech rádia nebo podcastů přímo z telefonu pacienta.

Léčba v hyperbarické komoře se uplatňuje asi u dvaceti léčebných indikací. Mezi nejčastější akutní případy patří intoxikace oxidem uhelnatým, nehody potápěčů trpících dekompresním onemocněním, pacienti se vzduchovou embolií do mozkových tepen a další s drtivými poraněními dolních končetin. Co se týče chronických případů, nejčastěji se jedná o pacienty s akutní ztrátou sluchu.

Komora je umístěna v nově vybudovaném objektu nemocnice, a to v přízemí dvoupodlažního pavilonu Centra hyperbarické medicíny. Kromě toho, že poskytuje důstojné zázemí pro pacienty i personál, nabízí také výukové prostory pro studenty Lékařské fakulty Ostravské univerzity. Díky této spolupráci se nové pracoviště stalo akademickou půdou a umožnilo výuku hyperbarické a potápěčské medicíny - oborů, které by jinak nebylo možné na dané škole vyučovat.

Stavba centra stála celkem 41 milionů korun bez DPH, zatímco komora samotná přišla na 36,5 milionů korun bez DPH. Na servis komory bude potřeba dalších 12 milionů korun. V České republice je v současné době celkem třináct hyperbarických komor a ostravská komora zastřeší potřeby zhruba 4,5 milionů obyvatel Moravy a Slezska a kraje Vysočina.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy