Nový Jičín zahajuje sdílená kola na půl hodiny zdarma

V Novém Jičíně začíná projekt sdílených kol ve spolupráci se společností Nextbike. Po neúspěšném pokusu se sdílenými elektrokoloběžkami před třemi lety, zavádí město 75 kol umístěných ve 30 stanicích. První půlhodina je zdarma, poté bude stát 18 Kč za 30 minut.


V Novém Jičíně se rozbíhá nový projekt - sdílená kola. Tento projekt přichází tři roky po neúspěšném pokusu o zavedení sdílených elektrokoloběžek, který byl ukončen po několika měsících provozu z důvodu dlouhodobých ztrát. Město nyní ve spolupráci se společností Nextbike nabízí nové možnosti pro ekologickou dopravu.

Ondřej Syrovátka, 1. místostarosta Nového Jičína a zástupce Zelených, vysvětluje: “Cílem je vytvořit z Nového Jičína desetiminutové nebo patnáctiminutové město, kde se lidé mohou dostat z jednoho místa na druhé pěšky, MHD nebo na kole za 10 až 15 minut. První půlhodina na kole je navíc pro vypůjčitele zdarma.'

Spojenectví s Nextbike přinese městu 75 sdílených kol umístěných ve 30 stanicích po celém městě. Město Nový Jičín zaplatí společnosti za každé vypůjčené kolo 17,80 Kč. Cestující poplatky se poté stanoví na 18 Kč za každých dalších 30 minut po uplynutí bezplatného období.

Markéta Jánošíková, koordinátorka projektu Zdravé město Nový Jičín, uvádí: “Tato výhodná sazba je svislá s cenou MHD. Díky spolupráci s Kopřivnicí, která zavádí podobný systém v téže době, jsme byli schopni zajistit ještě výhodnější ceny.”

Dalšími výhodami spolupráce s Kopřivnicí je skutečnost, že vypůjčená kola lze vrátit v jakémkoli městě, tedy jak v Novém Jičíně, tak v Kopřivnici.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy