Nový parkovací dům v Ostravě: inovace, multifunkčnost a zeleň v srdci města

V Ostravě se chystá výstavba nového parkovacího domu pro 600 aut, který začne ještě letos. Objekt bude mít dvě podzemní a osm nadzemních podlaží a bude propojen výtahy a schodišti. Součástí budovy budou i rychlonabíječky pro elektromobily a cykloboxy pro kola a koloběžky. Stavba má být dokončena do konce roku 2025.


Ve městě Ostrava se připravuje nový projekt výstavby parkovacího domu, který by měl začít již letos. Tento projekt je zpracováván od roku 2018 a počítá se s tím, že se zruší velké parkoviště za Skeletem. Na jeho místě má totiž vyrůst Černá kostka - Centrum digitalizace, vědy a inovací.

Nový parkovací dům by měl být navržen s dvěma podzemními a osmi nadzemními podlažími a bude propojen třemi vertikálními jádry s výtahy a schodišti. Nosná konstrukce objektu je navržena z monolitického železobetonu s nepravidelným obrysem. Náměstek primátora Ostravy pro investice a dopravu, Břetislav Riger (Ostravak), uvedl, že parkovací dům je 'principiálně dlouhá rampa, po jejímž obvodu jsou kontinuálně rozmístěna parkovací stání.'

V druhém podzemním podlaží objektu bude kromě parkování také provozní zázemí, skladové prostory, rozvodna nízkého napětí, strojovna stabilního hasicího zařízení s uzavřenou požární nádrží, retenční nádrž a sociální zázemí pro parkovací dům. Přesahy střech i horní střešní krajina budou řešeny jako zelené střechy.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy, vysvětlila, že ze všech ploch bude jímána voda do retenční nádrže, která slouží pro závlahu, zlepšuje mikroklima a reguluje teplotu. Fasáda je eliminována na bezpečnostní nerezové sítě s popínavou zelení, které dávají vyniknout koncepci domu. K dispozici budou také dvě rychlonabíječky a deset nabíječek WALLBOX pro elektromobily. Kromě toho zde budou uživatelé mít možnost využít 20 cykloboxů k bezpečnému odstavení kol a koloběžek, z nichž tři budou opatřeny nabíječkou pro elektrokola.

Architektonickou soutěž na realizaci projektu vyhlásilo město v červnu 2019. Dána je požadovaná podoba díla, zhotovitel při návrhu řešení musí dodržet tvarový a estetický výraz, vyplývající z architektonického návrhu a parametry konstrukce, stejně jako požadavek na funkci, kterou má dílo plnit.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy