Nový parkovací dům za 397 milionů

V centru Ostravy vzniká parkovací dům "Černá kostka" o deseti podlažích s kapacitou 600 aut. Stavba za 397 milionů korun je součástí modernizace centra města. Dům bude mít zelenou střechu, multifunkční hřiště, cykloboxy a nabíječky pro elektromobily a elektrokola.


Projekt s názvem 'Černá kostka' se začal plánovat již v roce 2018, kdy skončily diskuze o zrušení povrchového parkoviště ve městě. V současné době se na plánovaném místě provádí stavební práce na novém parkovacím domě, který má mít dvě podzemní a osm nadzemních podlaží. S cenou 397 milionů korun bez DPH, pokračuje projekt stěžejní přeměny centra města Ostravy.

Architekti navrhli parkovací dům jako dlouhou rampu, po jejímž obvodu je rozmístěno parkovací stání. Tato koncepce umožňuje maximální využití prostoru pro parkování a zefektivnění obsazování parkovacích míst. Návštěvníci budou moci zaparkovat až šest set automobilů.

Pro pěší návštěvníky byla navržena trasa vedoucí vnitřním atriem až na střechu, kde se nachází multifunkční hřiště s vlastním provozním zázemím a bezpečnostním oplocením. Součástí projektu je také zelená střecha a stěny s popínavými rostlinami, které významně přispívají ke zlepšení mikroklimatu a regulaci teploty v okolné zástavbě.

Pro majitele elektromobilů bude k dispozici dvě rychlonabíječky a deset dalších nabíječek. Cyklisté a uživatelé koloběžek budou mít možnost využít dvacet cykloboxů k bezpečnému parkování. Tři z těchto boxů budou opatřeny nabíječkou pro elektrokola a koloběžky.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy