Ocelářský průmysl v krizi

Hutní společnosti v Moravskoslezském kraji čelí ekonomické krizi a jejím dopadům. Situace je způsobena nesesílanými cenami energií, surovin a evropským Green Dealem. Produkce surové oceli v České republice klesla o 21% na 3,4 milionu tun. Výhled je nejasný kvůli zpomalení ekonomiky v EU.


Podle nejnovějších zpráv trpí stále více hutních společností v Moravskoslezském kraji dramatickými dopady neúprosné ekonomické krize. Vedoucí odborů společnosti Stalprodukt, Luděk Lužan, komentoval situaci slovy: „Jde o zhruba třetinu zaměstnanců, kteří se v tomto střídají.“ Disponujeme situací tak, aby společnost zůstala životaschopná a udržela si trh a zákazníky. Situace je však velmi složitá. Po roce vynikajících výsledků jsme nyní konfrontováni se ztrátou.

Problém spočívá zejména v nesesílaných cenách energií a surovin. Dalším prvkem této záhady je však také dopad evropského Green Dealu na ekonomiku. Společnosti jako Liberty Ostrava, Vítkovické slévárny, které čelí insolvenční krizi, nejsou už jediné, které byly postiženy těmito okolnostmi. Existují i další, jako například Třinecké železárny, které jsou v obtížné situaci, přestože se zdálo, že se na budoucí problémy dobře připravují.

„Fungujeme, ale jednoznačně cítíme dopady vysokých nákladů. Musíme si vydělat na očekávané investice, zejména pokud jde o dekarbonizaci, ale v podstatě není jak,“ uvedl odborový předák Třineckých železáren Marcel Pielesz. Hospodářský výsledek za loňský rok ještě není oficiální, ale bude pravděpodobně jen těsně nad nulou. „Na investice to rozhodně nebude,“ upozornil.

Obavy odborářů potvrzuje také statistika Ocelářské unie o produkci surové oceli. V České republice loňský rok klesla produkce surové oceli o 21 procent na 3,4 milionu tun a celoevropská produkce poklesla o 6,3 procenta na 129 milionů tun.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy