Ostravská huť v krizi: Restrukturalizační plán na pokraji zániku

Restrukturalizační správce navrhl zrušení ochrany před věřiteli pro ostravskou huť Liberty Ostrava. Firma má připraven plán preventivní restrukturalizace, ale stále čeká na souhlas společnosti Tameh Czech. Krajský soud v Ostravě se rozhodne o moratoriu na neveřejném jednání 28. února.


Z těžkostí ostravské huti Liberty Ostrava se staly další komplikace, když restrukturalizační správce, společnost AS Říčlavská, navrhl zrušení ochrany před věřiteli. Společnost se řídila tím, že podnikatel (Liberty Ostrava) je v úpadku ve formě platební neschopnosti, což ztěžuje plán na preventivní restrukturalizaci firmy. Navzdory tomuto problému však společnost Liberty Ostrava stále ještě doufá v úspěšnou obnovu provozu a splacení závazků.

Mluvčí společnosti Liberty Ivo Štěrba potvrdil, že firma má připraven plán preventivní restrukturalizace, který by měl umožnit obnovit provoz a splatit všechny závazky, včetně závazků vůči společnosti Tameh. Štěrba také zdůraznil zklamání z toho, že společnost Tameh Czech není ochotna zvážit úpravy kontraktu na dodávky elektřiny či nabídky ohledně obnovení provozu společnosti Liberty Ostrava.

Liberty Ostrava předložila soudu aktualizovaný restrukturalizační plán. Podle mluvčího Štěrby je společnost stále solventní a dodržuje závazky vyplývající ze všeobecného moratoria. Restrukturalizační správce, který nyní nemůže sdělit podrobnosti o plnění závazků, má zákonnou povinnost mlčenlivosti.

Krajský soud v Ostravě se má rozhodnout o zachování nebo zrušení moratoria na neveřejném jednání, které je naplánováno na 28. února. Pokud by soud zrušil moratorium na ochranu před věřiteli, dostala by se Liberty Ostrava do situace každé zadlužené firmy, kde by věřitelé mohli podat insolvenční návrhy. To by však nemuselo pro ostravskou huť znamenat konečný konec, je možná i další restrukturalizace firmy v rámci insolvence.

Podle odborového předsedy Petra Slaniny se důležité informace o situaci ve firmě zatím nedostávají k zaměstnancům. Jako zástupce odborů a člen dozorčí rady Liberty Ostrava je znepokojen dlouhodobým vývojem situace ve společnosti a absencí komunikace mezi hlavními aktéry krize, společnostmi Liberty Ostrava a Tameh.

Odboráři vyhlásili na čtvrtek 22. února protestní mítink, na kterém chtějí upozornit na problémy firmy a nedostatečnou informovanost ze strany jejího vedení. Druhá firma v současné krizi, společnost Tameh Czech, je v insolvenci od konce prosince kvůli nesplacení závazků ze strany Liberty. Mluvčí Tamehu Patrik Schober označil jednání Liberty Ostrava za zneužívání ochranného moratoria.

Liberty Ostrava a Tameh Czech čelí krizi, která zasáhla tisíce zaměstnanců cíleným zrušením termínů. V rámci Liberty Ostrava se podařilo obnovit výrobu v několika provozech díky náhradním dodávkám energií, ale situace zatím není uspokojivá pro většinu zaměstnanců. Společnosti i zaměstnanci doufají v rychlé a účinné řešení této krize.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy