Ostravský spor o komunitní centrum v bývalém Bauhausu

V Ostravě vznikl spor ohledně budoucnosti bývalého obchodního centra Bauhaus, který se proměnil v unikátní galerijní a komunitní prostor. Městské zastupitelstvo rozhodlo o jeho zbourání z důvodu špatného stavu budovy a plánuje vybudování nového multifunkčního objektu.


Před šesti lety se v Ostravě z bývalého obchodního centra Bauhaus zrodil galerijní a komunitní prostor, který nemá v Česku ani v Evropě příliš mnoho obdob. Na konci června má ale město o tento objekt přijít, neboť jeho budova není v dobrém stavu. Role Bauhausu je však ve městě nezastupitelná a podle všeho nemá náhradu, a proto se někteří umělci a zástupci města dohadují o jeho dalším osudu.

Ilona Rozehnalová, majitelka Klubu Fiducia a prominentní postava ostravského kulturního života, vystihuje přeměnu tohoto prostoru jako symbol proměny 'nemísta' ve smysluplné místo, které přináší městu nový impulz. Na místě bývalého hobbymarketu se tak nyní pořádají autorská čtení, besedy, přednášky a festivaly, koncerty či mezinárodní konference.

Galerijní prostor městské galerie PLATO využívají také Střední umělecká škola v Ostravě nebo Fakulta umění Ostravské univerzity. I přes nesporný přínos pro komunitní dění v Ostravě musí však PLATO koncem června opustit objekt Bauhausu. Městské zastupitelstvo v lednu rozhodlo, že objekt má jít k zemi, ale část umělecké scény se proti rozhodnutí stále bojuje.

Oponující zástupci města tvrdí, že objekt Bauhausu byl určen pouze jako dočasné útočiště umělecké scény. Náměstkyně ostravského primátora Lucie Baránková Vilamová (ANO) poukazuje na to, že budova Bauhausu není v dobrém technickém stavu a její provoz by byl neekonomický. Ředitel PLATO Marek Pokorný potvrzuje, že provoz objektu byl považován za dočasný, ale uzavření Bauhausu představuje ztrátu pro organizace, kterým PLATO poskytovalo prostor.

Náměstkyně Baránková Vilamová zmiňuje, že město chystá architektonickou soutěž pro danou lokalitu a práce se soukromým sektorem na vybudování nového multifunkčního objektu. To se ovšem s nynější funkcí Bauhausu neshoduje. Doufá, že Ostrava bude schopna rozvinout své stávající komunitní centra a vytvořit místa pro nové.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy