Ostravští kontrolóři - boj s černými pasažéry účinnější

Ve středu večer vyloučili ostravští asistenti přepravy a strážníci městské policie během noční akce z veřejné dopravy celkem 154 cestujících. Šlo převážně o pasažéry bez platného jízdního dokladu či osoby obtěžující ostatní pod vlivem alkoholu.


Proběhla další noční akce ostravských asistentů přepravy a strážníků městské policie, jejímž cílem bylo nepřipustit neplatiče a rušivé jedince ve veřejné dopravě. Celkem vykázali z dopravy 154 cestujících, kteří jeli na černo nebo obtěžovali ostatní pasažéry. Informaci sdělila mluvčí Dopravního podniku Ostrava (DPO) Tereza Šnoblíková.

Celkem se do akce zapojilo 11 asistentů přepravy a šest strážníků městské policie. „Nejčastějším důvodem pro vyloučení z přepravy byla jízda bez platného jízdného dokladu, v několika případech šlo o vyloučení za obtěžující jízdu pod vlivem alkoholu,“ řekl předseda představenstva a generální ředitel DPO Daniel Morys.

Asistenti přepravy v Ostravě fungují od roku 2017. Vedení města a dopravního podniku tehdy uvedlo, že jejich zavedení je reakcí na stav, kdy část cestujících dlouhodobě odmítala respektovat pravidla přepravy, nebála se revizorů a neplatila za jízdenky. To vyvolalo kritiku některých organizací, které opatření označovaly za rasistické.

I když nočních bezpečnostních akcí přibývá, vyloučených cestujících ubývá. Asistenti přepravy tak loni vyloučili nejmenší počet cestujících za posledních několik let. Oproti roku 2022 to byl pokles o pět procent. Loni nočních akcí bylo osm. Při nich zkontrolovali v rizikových spojích, například v okolí Stodolní ulice v centru Ostravy, přibližně 13 tisíc cestujících. Z nich vyloučili zhruba 1300 lidí, tedy okolo deseti procent. V letech 2021 a 2022, kdy bylo kontrol méně, vyřadili z jízdy 17, respektive 15 procent cestujících.

Asistenti přepravy, kterých v DPO pracuje pět desítek, kontrolují dodržování přepravních podmínek, nepokutují a mimo jiné cestujícím pomáhají například s nástupem a výstupem, nebo i s koupí jízdného. Při nočních akcích jsou spolu se strážníky na různých linkách MHD.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy