Petice za zachování Plato galerie

Ostravská umělecká komunita ztrácí zázemí v bývalém hobbymarketu navzdory petici. Město plánuje jeho zbourání, ale městská galerie Plato nabízí dočasné prostory. Budoucnost uměleckého zázemí zůstává nejistá.


Ostravská umělecká komunita, která dosud působila v prostorách bývalého hobbymarketu, se musí rozloučit se svým zázemím. Petice, kterou podepsalo více než 2 600 lidí včetně prominentních osobností z kulturního života, sice apelovala na zachování objektu, avšak město plánuje jeho zbourání.

Náhradní řešení přichází od městské galerie Plato, nacházející se nedaleko z bývalých jatek. Její ředitel Marek Pokorný přislíbil vytvoření dočasných prostor pro tvořící komunitu od konce podzimu 2024 do února 2025. Projekt, pracovně nazvaný 'Vzpomínky na budoucnost', nabídne zázemí komunitě umělců za účelem uvolnění času pro hledání trvalého řešení. Pokorný zdůraznil, že tato iniciativa je také směrem k ohlédnutí za bývalým hobbymarktem a jeho významem pro Plato a místní komunity.

Navzdory rozhodnutí o uzavření a zbavení objektu hobbymarketu byla městská správa ochotna finančně podpořit přemístění umělců, například formou grantu. Primátor Jan Dohnal dokonce nevyloučil, že pokud se naleznou vhodné prostory, město je umělcům nabídne.

Rozhodnutí města o uzavření budovy a její následné demolici se setkalo s výrazným odporem. Kritici tvrdí, že město ukončilo provoz v areálu Bauhausu předčasně, aniž by mělo konkrétní plán, co s prostorem dělat. Navíc poukazují na to, že aktivity, konané v tomto místě, vylepšují obrázek města v celé zemi a jsou oceňovány nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí.

Primátor však trvá na svém a tvrdí, že následná demolice budovy je nezbytná. Důvodem je její špatný technický stav, který by vyžadoval vysoké investice do oprav. To považuje za nezdůvodnitelné, pokud je objekt určen k demolici. 'Nebudeme opravovat, ani provozovat dům, který je určen k demolici,“ uzavírá Dohnal.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy