Policie dopadla pachatele, návrat Pramene života do lázní?

Lázně Darkov plánuje obnovu zničené sochy Pramen života a chce získat dotaci na kulturní památky. Město Karviná se rozhodlo nahradit sochu Bojovníka novým dílem, a to díky financím z pojistky.


V Karviné a jeho lázních Darkov probíhá soud se skupinou zlodějů, kteří byli obviněni z odcizení dvou známých soch - Pramen života a Bojovníka. Policie již pachatele dopadla a nyní čelí soudu, který rozhodne o jejich trestu. Hlavní obviněný, Zdeněk Gábor, ve své obhajobě poukázal na to, že se pokusil nabídnout vlastníkům, Lázním Darkov a karvinskému magistrátu, výrobu replik, avšak byl údajně odmítnut.

Lázně Darkov se však nesmířily se ztrátou Pramene života a plánují jeho návrat. 'Chceme nechat vyrobit repliku tohoto díla a umístit ji na původní místo. Na obnovu hodláme získat dotaci na kulturní památky, kterou tato socha byla,' uvedl mluvčí Lázně Darkov Miroslav Slaný.

Socha Pramen života, plastika dívky sedící u pramene od sochaře Jana Kodeta, otce herce Jiřího a výtvarníka Kristiána, stála v lázeňském parku od 60. let na podstavci v kašně nedaleko Společenského domu. Dílo se stalo symbolem lázní a dokonce se ocitlo v jejich logu. Lázně Darkov by rády získaly repliku z bronzu a druhou repliku z jiného materiálu pro umístění v parku u rehabilitačního sanatoria.

Památkáři také projevili zájem o obnovu sochy. 'Nyní dáváme dohromady zdroje na výrobu replik. Pojišťovna nám totiž nenahradila škodu způsobenou krádeží sochy, protože lázeňský park není oplocen,' upozornil mluvčí Slaný. Současně odmítl tvrzení obviněného o nezájmu: 'Naopak. S návrhem úhrady škody od jednoho z pachatelů jsme souhlasili, ale z jeho strany zatím nedošlo k žádným konkrétním krokům.'

Město Karviná zvolilo jinou strategii pro sochu Bojovníka. 'Socha se obnovovat nebude, ale za finance, které jsme dostali z pojistky a nestačily by na vytvoření této repliky, se nechá vyrobit jiná socha,' sdělil mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček. Nyní se připravují podklady, poté osloví umělce kvůli návrhům nové sochy.

Abstraktní socha Bojovníka od autorů Blažeje Heisera a Jaroslava Brože má pohnutou historii. Byla odhalena na začátku 70. let jako součást Památníku osvobození naproti Domu kultury, avšak na začátku normalizace soudruzi dílo označili za zvrhlé umění a na památníku ho nahradilo sousoší rudoarmějců. Bojovník nuceně putoval do parku Boženy Němcové. V 90. letech se dokonce ocitl na několik let ve skladu a nakonec už bez podstavce spočinul v parčíku u třídy 17. listopadu, kde vydržel do násilného konce v květnu 2022.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy