Prázdné domy v centru Ostravy?

Opuštěné domy a prázdné výlohy narušují centrum Ostravy. Soukromé vlastnictví a neochota jednat s městem překáží zlepšení. Alternativou je stavba parkovacího domu za katedrálou, což by mohlo zlepšit vizuální dojem ulice.


Opuštěné historické domy a prázdné výlohy prodejen jsou neblahým znakem, který stále více narušuje panorama centra Ostravy. Ulice 28. října, kdysi pulzující centrum obchodu a života, nyní působí deprimujícím dojmem. Místnost paní Ludmily doslova hýří nostalgií, když ukazuje na prázdné výlohy budov, které tu kdysi sebevědomě stály plné obchodů a rušného života.

Většina domů na ulici 28. října v úseku od hotelu Imperial až po Masarykovo náměstí je v soukromých rukách. Právě práva soukromého vlastnictví tu znemožňují jakékoliv snahy o zlepšení. Soukromé zájmy a neochota jednat s městskými orgány jsou korunovány stanoviskem majitelů budov, kteří opakovaně odmítají jakýkoli kompromis s obvodem, jako zdůvodňuje místostarosta městského centrálního obvodu Ostravy David Witosz.

'V 90. letech se mnoho těchto domů přeměnilo na nebyty, kanceláře a obchody místo bydlení, což se ukázalo jako chybný krok,' dodává místostarosta.

Podle ostravského magistrátu však město může dělat málo v otázce opuštěných budov. Místní vláda může akorát dohlížet na údržbu a zabezpečení budov, jak uvádí ostravský primátor Jan Dohnal.

Architekt Jan Řihák z Městského ateliéru plánování a architektury naproti tomu věří, že město může pomoci i stavbou nového parkovacího domu za katedrálou Božského spasitele. 'Tento krok by mohl vést k tomu, že část aut z centra zmizí a zlepší vizuální vjem ulice,' podotýká. Tato investice by mohla v této situaci dát podnět k růstu a konečným změnám.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy