Sanace Heřmanické halda v přípravě

Státní podnik Diamo má do 20. června připravit podrobnosti o technickém řešení sanace hořící heřmanické haldy na okraji Ostravy. Diamo se bude muset věnovat časové náročnosti, dopadům na životní prostředí a finančních nákladech plánované sanace.


Státní podnik Diamo získal za úkol vyřešit hořící problém, kterému čelí hořící halda na okraji ostravy, v průběhu tří měsíců. Po předběžných jednáních meziresortní komise, o kterých informoval Tomáš Indrei, mluvčí státního podniku Diamo, má podnik připravit do 20. června podrobnosti o technickém řešení sanace heřmanické haldy. Kromě technických aspektů návrhu, se má podnik věnovat také časové náročnosti, dopadům na životní prostředí a finančních nákladech plánované sanace.

Přestože konkrétní postupy možné sanace zatím nejsou zcela dotaženy k dokonalosti a jsou stále na stole i návrhy České inspekce životního prostředí, je jasné, že jednoduchá universalní sanace nebude stačit. Těžkosti vycházejí ze specifických charakteristik haldy, kde je umístěna skládka chemických odpadů, a také z vlastnických změn, které se staly na lokalitě.

Problémy s heřmanickou haldou, která hoří již od 90. let minulého století, začaly být řešeny až v nedávných letech. Navrhovaná řešení, která pojednávají o rozebrání hořící haldy, snížení její výšky a přesunu uhašeného materiálu na nové skládiště, narazila mimo jiné i na vlastnické problémy v oblasti haldy, kam hlušinu již několikrát vyvezly ostravské doly.

Ukázalo se, že situace s haldu vyvolává řadu komplikací, ať už jde o její řešení, nebo nemožnost řešení. I přes argumenty několika soukromých firem, které se pohybují jak na obchodní tak na vlastnické úrovni v oblasti haldy, Diamo odmítá jejich námitky. Zástupceu Diama tvrdí, že obavy z těchto podniků jsou motivovány jednoduše zájmem o finanční využití situace v prostoru haldy, především ze strany majitelů pozemků.

Ani přes komplikace vlastnických práv nebo technických řešení je jasné, že hořící Halda na okraji Ostravy potřebuje rychlou intervenci, a to je právě to, co má státní podnik Diamo na starosti. Jejich tříměsíční lhůta, kterou jim dal stát k vypracování strategie sanace, by mohla být přelomovým krokem k řešení tohoto dlouhodobého problému.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy