Zázrak v Zoo Ostrava: Mladá šimpanzí máma přivítá druhé mládě

Zoo Ostrava zveřejnila první fotky a video nedávno narozeného šimpanze, kriticky ohroženého primáta. Mladý šimpanz se narodil v Pavilonu evoluce, 19leté matce, která v roce 2020 poprvé porodila. Chovatelé nezasahují do odchovu mláďat a nechávají vše na samicích a ostatních členech skupiny. Zoo Ostrava se dlouhodobě věnuje ochraně a popularizaci ohrožených druhů zvířat.


Ostravská zoo zveřejnila první fotky a video nedávno narozeného šimpanze, mladého přírůstku do skupiny kriticky ohrožených primátů žijících v zoo. Mladý šimpanz, který se v současné době nachází v Pavilonu evoluce, se narodil 19lete matce, která zde v roce 2020 poprvé porodila.

Podle mluvčí Zoo Ostrava Šárky Novákové jde o první mládě ohroženého šimpanze narozenému v Pavilonu evoluce. Po čtyřech letech pak matka porodila své další mládě, o které pečuje stejně starostlivě jako o svého prvního potomka.

Ve skupině šimpanzů se nachází také další mládě, které se narodilo 21. srpna 16leté samici. Nováková uvedla, že: 'Tato samice byla rovněž prvorodičkou, ale svou mateřskou premiéru zvládá velmi dobře. Pomohlo jí k tomu bezesporu to, že mohla vidět jiné samice, jak pečují o svá mláďata. Samice primátů nemají péči o mláďata vrozenou, ale učí se ji pozorováním starších samic.'

Chovatelé zdůrazňují, že do odchovu mláďat nijak nezasahují a vše nechávají na samicích a ostatních členech skupiny. Jejich cílem je zachovat co nejpřirozenější prostředí pro rozvoj a růst mladých šimpanzů, aby tak mohli být připraveni na život v divočině nebo v dalších ochranářských projektech.

Zoo Ostrava se dlouhodobě věnuje ochraně a popularizaci kriticky ohrožených druhů zvířat, a šimpanzi nejsou výjimkou. Jejich úspěšný chov v zoo naznačuje, že i tyto kriticky ohrožené primáty mají šanci na přežití a návrat do svých přirozených prostředí.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky


Hlavní zprávy