COOP otevírá autonomní prodejnu s AI na ostravském letišti

0

COOP, autonomní prodejna, ostravské letiště, technologie umělé inteligence, expanze v Česku, blog, region24


Společnost COOP otevřela novou autonomní prodejnu na ostravském letišti. Bezobslužný obchod funguje na bázi mobilní aplikace a bankovní identity zákazníků. Využívá technologii umělé inteligence pro sledování a prevenci krádeží.

COOP, jedna z předních potravinových společností v Česku, otevřela novou automatizovanou prodejnu v odletové hale ostravského letiště. Prodejna umožňuje zákazníkům nakupovat autonomně, což je zajištěno špičkovými technologiemi včetně speciální aplikace pro mobilní telefony, platebních karet a bankovních identit.

Podle mediálního zástupce společnosti COOP, Iva Řišmára, 'obchod funguje kompletně bez prodavačů a zákazníci se v něm obsluhují sami'. Tento proces vyžaduje jak bankovní identitu zákazníků, tak i aplikaci staženou na jejich mobilní telefonech, což je klíčové pro zajištění zákonnosti - obchod prodává i alkoholické nápoje - a pro prevenci potenciálních krádeží.

Obchod není pouze bezobslužný, ale je také stále sledován pomocí umělé inteligence. Tato technologie je schopna automaticky identifikovat chování, které se vyhodnocuje jako nestandardní, například pokud zákazník odkládá zboží mimo nákupní košík. Takové chování pak předá informaci pracovníkům.

Generální ředitel Letiště Ostrava, Jaromír Radkovský, vítá otevření nové prodejny. 'Nepřetržitý provoz je velkou výhodou a mám takové tušení, že bude hlavně v pozdějších hodinách lákat i obyvatele okolních obcí,' komentoval Radkovský.

Tato prodejna je už 32. automatickou prodejnou společnosti COOP v rámci České republiky a druhou v Moravskoslezském kraji. První takový obchod byl otevřen v Českém Těšíně a další je plánován v beskydské Bílé na Frýdecko-Místecku.

Lukáš Němčík, ředitel rozvoje skupiny COOP, vysvětlil, že automatické prodejny představují dvě verze - městské a vesnické. Městské prodejny nabízejí možnost nakupovat i večer, mimo běžnou pracovní dobu. Na vesnicích naopak snižují provozní náklady a prodavači jsou přítomni pouze v nejvytíženějších hodinách.

Němčík také předpověděl, že počet těchto automatických prodejen se v COOPu letos výrazně rozšíří. 'Letos počítáme, že v České republice budeme mít sto prodejen. Není to jen o ekonomické návratnosti, ale také o udržení a navýšení komfortu zákazníků,' uzavřel Němčík.



Související

Komentáře

Máte názor? Komentujte článek...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář