Budoucí cukráři kouzlili s kávou

To bylo hlavní zadání letošní soutěže Marlenka Cup.


Talířový dezert s použitím kávy, čokolády a jádrovin. Jasné zadání pro přípravu moučníku už 6. kola soutěže Marlenka Cup. Soutěže se účastnili žáci všech 7 krajských středních škol, na kterých se vyučuje obor Cukrář. Nejvíce se zadařilo Lindě Mužíkové z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně.

Soutěž MARLENKA CUP pořádala krajská Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola v Opavě. Garantem a generálním partnerem soutěže je společnost MARLENKA international. Hlavním cílem soutěže je podpora odborného vzdělávání a zvýšení atraktivity středoškolského oboru Cukrář.

„Cukrařina je nejen atraktivní, ale hlavně náročné povolání. Vyžaduje přesnost, preciznost a trpělivost, ale také odvahu experimentovat a hledat nové cesty a nápady. Soutěž Marlenka Cup všechny tyto nároky spojuje, její účastníci musí v časovém limitu splnit zadání a počítat s velmi náročným a tvrdým hodnocením poroty. I letošní ročník soutěže ukázal, že milovníci moučníků a sladkého nemusí mít obavy, v našem kraji roste nadějná generace cukrářů a cukrářek,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny s tím, že každá ze sedmi škol mohla do soutěže vyslat pouze dva žáky.

Tématem letošního ročníku byl Talířový dezert s využitím zrnkové nebo rozpustné kávy, čokolády a jádrovin. Letos nebyly povoleny ovoce ani zelenina, budoucí cukráři samozřejmě nesměli používat žádné polotovary. Kromě vzhledu a chuti dezertu porota hodnotila také využití a zakomponování kávy a extraktů z ní, použití dalších surovin, práci se surovinami, ale také dodržování hygienických zásad při přípravě a nápaditost provedení.

Letošní prvenství putuje do Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně zastoupené budoucí cukrářkou Lindou Mužíkovou. Druhé místo si napekla Viktoriya Safonik ze SŠSS Ostrava-Hrabůvka. Na třetí příčce skončila žákyně českotěšínské Albrechtovy střední školy Iveta Kurková.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 20.04.2023 10:18




0 +
 

Hlavní zprávy