Koncertní hala Ostrava - otevření v roce 2028

Ostrava chystá výstavbu nové koncertní haly a rekonstrukci Domu kultury v hodnotě 2,8 miliardy Kč. Stavba, která má začít koncem letošního roku, by měla přinést městu novou kvalitu kulturního života. Financování projektu zajišťují granty, úvěry a dotace od různých zdrojů.


V Ostravě se připravuje velký projekt - výstavba nové koncertní haly a rekonstrukce Domu kultury. Realizaci tohoto projektu si vzaly na starost dvě stavební firmy za 2,8 miliardy korun. Právě tyto změny ve městě mají přinést Ostravě novou kvalitu kulturního života. Jak probíhá výběr stavebních firem a jak bude nová hala vypadat se dozvíte v následujícím článku.

Rada města Ostravy se rozhodla pověřit výstavbu koncertní haly a rekonstrukci Domu kultury spojením dvou firem, které nabídly realizaci za 2,8 miliardy korun. Ostravský primátor Jan Dohnal (ODS) označuje konečnou cenu za přijatelnou, zejména v porovnání s původními odhady nákladů. Finanční prostředky na celý projekt mají být čerpány z několika zdrojů, mezi něž patří grant Evropské komise, úvěr Evropské investiční banky a dotace od ministerstva kultury a kraje. Město také připravuje další žádosti o dotace z možných dalších zdrojů.

Pokud by vše probíhalo hladce a bez protahů, měla by výstavba začít na konci letošního roku. Před výběrem zhotovitele však město zastavilo hloubení stavební jámy, což vyvolalo frustraci některých opozičních zastupitelů. Realitou je nyní asi rok zpoždění, a otevření se tak pravděpodobně odloží do roku 2028.

Plánovaná koncertní hala by měla pojmenovat až 1 300 diváků a patří na seznam největších investičních projektů ve městě. Projekt je často vnímán jako 'investiční dítě' bývalého primátora Tomáše Macury. Navzdory některým obavám z předražení je vyhlídka na novou kulturní památku ve městě slibnou změnou.

Americký architekt Steven Holl navrhl koncertní halu jako součást komplexu, který bude sloužit jako hudební, kulturní, produkční či vzdělávací zázemí, pro orchestry Janáčkovy filharmonie Ostrava. K dispozici bude i divadelní sál s kapacitou 490 míst, multifunkční sály a nahrávací studio. Součástí komplexu bude také parkoviště pro šest stovek automobilů, úprava prostranství před Domem kultury a zlepšení tramvajové dopravy v ulici 28. října.

Cena 2,8 miliardy korun zahrnuje samotnou výstavbu a základní vybavení, avšak další technologie nebo například varhany, které přijdou na více než 50 milionů korun, v ceně nejsou.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy