Malovaná vajíčka odkrývají tajemství dávných tradic

Výstava Vajco představuje historická malovaná vajíčka z lašsko-valašského pomezí, ukazuje jejich magický význam a rituální podtext. Exponáty z obce Lichnov představují dávné tradice a symboliku nového života, plodnosti, víry.


Skončil Velikonoční čas, ale jeho odkaz je stále přítomen, nejen v našich srdcích, ale také v umění a kultuře našeho regionu. V rámci tohoto odkazu bychom rádi pozvali na výstavu Vajco, kde se návštěvníci mohou seznámit s osobitým a jedinečným uměním malování vajíček z lašsko-valašského pomezí.

Tato výstava nabízí široký pohled na archaickou výzdobu, magický význam a rituální podtext těchto malebných předmětů. Jsou to přímí svědci našich dávných tradic, které byly předávány z generace na generaci, a jejichž význam jde často mnohem hlouběji, než se nám může na první pohled zdát.

Jedním z nejzajímavějších exponátů výstavy jsou vajíčka z obce Lichnov, která se vyznačují nezaměnitelným vzhledem a bohatou výzdobou. Přestože tyto „psané“ vejce působí primitivně, jejich vzory, symboly a barvy nás zavádí do dál minulých dob našich předků.

Ve světě magických významů vajíček nás čekají nejen příběhy o novém životě a plodnosti, ale také o síle víry, která dokázala spojit lidi a překonat čas. Vajíčka jsou totiž spojována s pověstí o Kristově ukřižování, kdy měly děti dostávat malované vajíčka, aby nenarovaly.

Výstava Vajco je doslova fascinujícím ponorem do světa našich předků, který přenáší naše myšlenky zpět v čase a představuje nám ten nejintimní vztah mezi minulostí a přítomností. Je to příležitost pro všechny milovníky historie, kultury, ale také pro ty, kteří si rádi vykračují mimo vlastní komfortní zónu a hledají nové podněty a inspirace.

Neváhejte a zhlédněte tuto jedinečnou výstavu s vlastníma očima, jejíž atmosféra, kouzlo a charisma vás zcela jistě překvapí a očaruje. Vajco – výstava historických malovaných vajíček čeká právě na vás 9. března 2024 9:00 – 18. květena 2024



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy