Ostravská galerie Plato bojuje o prestižní architektonickou cenu EU

Ostravská městská galerie Plato, která sídlí ve zrekonstruovaných bývalých městských jatkách, postoupila jako jedna z pěti finalistů v architektonické ceně Miese van der Rohe. Prestižní ocenění uděluje Evropská unie každé dva roky. Vítěz bude znám 25. dubna a slavnostní předání cen proběhne 14. května v Barceloně.


Ostravská městská galerie Plato se dostala mezi pět finalistů architektonické ceny Miese van der Rohe. Prestižní ocenění každé dva roky uděluje Evropská unie, v aktuálním ročníku se o něj ucházelo 362 projektů.

Galerie Plato sídlí ve zrekonstruované budově někdejších městských jatek v Ostravě. Autorem architektonického návrhu přestavby bylo polské studio KWK Promes Roberta Konieczného. Součástí budovy je pět výstavních sálů, fungujících samostatně i při vzájemném propojení.

Originální architektonické řešení umožňuje otočit šest stěn galerie a otevřít ji tak ze všech stran. Provoz v novém sídle zahájila instituce v září 2022, zaměřuje se na prezentaci současného umění.

Náměstek ostravského primátora Břetislav Riger (Ostravak) považuje už samotné zařazení galerie mezi finalisty za obrovský úspěch. „Je to něco fantastického, protože to je nejprestižnější architektonická cena v Evropě. Myslím si, že se opravdu projevila zkušenost architekta Konieczného, jeho zkušenost se soutěžemi, navíc je to architekt zvučného jména,“ uvedl Riger.

Porotci přijedou do Ostravy tajně. Pětici finalistů v kategorii Architektura tvoří kromě galerie Plato v Ostravě také studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu, škola Reggio v Madridu, konvent Sainte-Lucie-de-Tallano na Korsice a veřejný prostor Hage ve švédském Lundu.

Cena Miese van der Rohe vyhlásila také dva finalisty v kategorii Objev. Do ní porota, jejíž členkou je bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová, vybrala knihovnu Gabriela Garcíi Márqueze v Barceloně a rekonstrukci náměstí v portugalské obci Piódao.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy