Ostrava míří k ekologičtější dopravě: Elektrobusy nahradí CNG vozy

Velká česká města jako Ostrava a Opava postupně zavádějí ekologičtější elektrobusy ve městské dopravě. Když doslouží 227 CNG autobusů v Ostravě, budou nahrazeny elektrobusy. Přechod z CNG na elektrobusy značí novou éru alternativní dopravy ve městech.


Se změnou časů přichází změna dopravní politiky ve velkých českých městech. Ve stále více městech se setkáváme se změnou využití dopravních prostředků ve prospěch šetrnějších a ekologičtějších alternativ. Značný posun se stal v oblasti městské hromadné dopravy, kde autobusy na stlačený zemní plyn (CNG) postupně nahrazují bezemisní elektrobusy. Tento článek se zaměřuje na progresivní přístup měst Ostrava a Opava.

V Ostravě, konkrétně ve Valchařské ulici, si uživatelé mohou všimnout speciální elektrocentrály, která slouží k nabíjení elektrobusů města. Těchto moderních vozidel je v provozu stále více. „Ze všech autobusů, které zajišťují městskou hromadnou dopravu, je 10 % elektrobusů,“ říká Tereza Šnoblová, mluvčí Dopravního podniku Ostrava. Ukazuje na flotilu třiceti dvou elektrobusů, z nichž dvacet šest je vybaveno průběžným dobíjením.

Na otázku, co bude následovat, Tereza Šnoblová potvrzuje, že když doslouží 227 CNG autobusů aktuálně v provozu, nahradí je právě elektrobusy. A to není vše. Dopravní podnik Ostrava má zájem o elektrobusy s nočním dobíjením. Ty by mohly na jedno nabití ujet více než 350 kilometrů, což činí tuto technologii atraktivní pro široké spektrum tras.

Změnu příchodu elektrobusů přivítala také Opava. Zde je dokonce v procesu testování první elektrobus. Časem by měly autobusy na plyn v Opavě úplně zmizet. „Z hlediska dotačních titulů není alternativa k elektrobusům,“ prohlásil náměstek primátora Opavy Vladimír Schreier (ANO). Podle jeho slov je dříve hojně používaný stlačený plyn dnes vázán na 20% biosložku, avšak město doposud nenašlo vhodného dodavatele, takže obnova vozového parku samozřejmě půjde cesta elektrobusů.

Přechod na elektrobusy znamená postupný konec „éry CNG“ po devíti letech od chvíle, kdy autobusy na CNG poprvé vyjely na opavské ulice. Vladimír Schreier potvrzuje, že město vstupuje do nové fáze využívání městské hromadné dopravy. V Ostravě i v Opavě se chystá začátek nové éry – éry elektrobusů.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Hlavní zprávy